Middagbijeenkomst over provinciale vraagstukken en dilemma’s in coronatijd

Door Redactie op 22 november 2021

Gespreksonderwerpen
Dat het coronavirus veel hinder voor de samenleving met zich meebrengt, bleek ook tijdens de middagbijeenkomst die op 3 september 2021 werd gehouden. Voor de Emmense burgemeester Eric van Oosterhout was dat zelfs het onderwerp tijdens zijn inleiding; hij vertelde met welke nieuwe dilemma’s hij te maken kreeg door de pandemie.

Voorzitter Hendrikus Loof van de PvdA-Statenfractie begon zijn inleiding over het Deltaplan voor het Noorden en de Regionale Energie Strategie, met de invloed die de maatregelen tegen het coronavirus hadden op het werk van de fractie.

Statenlid Peter Zwiers, die kort zijn terugkeer naar de gemeentelijke politiek toelichtte, had daar geen noemenswaardige hinder bij ondervonden, tenminste hij sprak er niet over.

Hendrikus LoofDeltaplan voor het Noorden
Dit plan van de provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Flevoland houdt onder meer in dat Drenthe 45.000 extra woningen gaat bouwen om de druk op de Randstad te verminderen. Overigens onder gelijktijdige aanleg van  de Lelylijn, de Nedersaksenlijn en verbetering van de bestaande sporen. Hendrikus Loof vindt het een grote opgave om dit aantal woningen te bouwen, te meer omdat er nog andere politieke wensen zijn die ook ruimtebeslag met zich meebrengen.

Regionale Energie Strategie (RES)
In een RES staat geschreven hoe de benodigde energie in de toekomst in Drenthe zal worden opgewekt. De eerste versie van een RES is gereed. Grote vraag is volgens de fractie hoe de inwoners betrokken kunnen worden bij de uitwerking van de RES. De fractie heeft er bovendien op gehamerd, dat de energieomschakeling betaalbaar en woonlastenneutraal plaats moet vinden.

Vijf dilemma’s, die het terugdringen van het coronavirus met zich mee brachtEric van Oosterhout
Een crisis als deze hebben we nooit eerder meegemaakt en we waren er ook niet op voorbereid, zei Eric van Oosterhout. Het was zoeken naar de beste manier om er mee om te gaan. Hij noemde vijf van de belangrijkste dilemma’s waar hij – en in feite alle burgemeesters – voor kwam te staan:

  1. Landelijke aansturing tegenover de lokale zelfstandigheid
  2. Binnen Drenthe vond een gezamenlijke aanpak van gemeenten plaats
  3. Een typisch Drentse aanpak bij de handhaving
  4. Individuele keuzes tegenover de gevolgen voor de gehele bevolking
  5. De economische en psychische gevolgen van de maatregelen.

Eric van Oosterhout maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de mensen die sociaal-economisch in een achterstandssituatie verkeren, in het bijzonder voor de kinderen.

Peter Zwiers terug naar de gemeentelijke politiek
Peter, die bijna 11 jaar lid is van Provinciale Staten, voert de kandidatenlijst aan van PvdA Borger-Odoorn bij de verkiezingen in 2022. In een gloedvol betoog legt hij uit waarom hij deze stap heeft gezet en welke resultaten nu al geboekt zijn.

Foto Peter ZwiersFoto Tryntsje SlagmanGespreksleiding
Het succes van deze bijeenkomst is mede te danken aan Tryntsje Slagman, die bekwaam en sprankelijk zorgde dat de discussie met en tussen de andere aanwezigen goed verliep.

Meer over de inhoud van de inleidingen en van de gevoerde discussies is te vinden in deze Impressie (klik hier).

 

Foto met enkele deelnemers

Op de foto hierboven en boven de kop van het artikel is een deel van de aanwezigen afgebeeld.