Door Redactie op 11 maart 2024

Terugblik op 2023 door de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Voorkant jaarverslagDe vergroting van het inzicht in de gevolgen van het stijgende aantal ouderen onder het gelijktijdig afnemen van het aantal beroepskrachten kan niet anders dan leiden tot grote aanpassingen in en van de samenleving. Dit doet zich ook voor waar het gaat om het verbeteren van de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking.
Het jaarverslag 2023 van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe laat het spanningsveld zien tussen wat er nodig is, hoe de overheden daarop hebben gereageerd en wat de werkgroep heeft ondernomen om dit onder de aandacht te brengen.

Het toenemende tekort aan zorg
Het meest prangende is de zorg. Het tekort aan zorg aan mensen met een beperking en ouderen neemt toe, het beroep van de overheid op de hulp- en of zorgvrager en op haar of zijn sociale netwerk neemt ook toe. De werkgroep is van mening dat te vaak de gemakkelijke weg wordt bewandeld door degenen die de oplossingen aan moeten dragen. Dat dreigt ten koste te gaan van degenen die hulp en zorg nodig hebben en hun sociale omgeving.

Het betrekken van ouderen en mensen met een beperking
De werkgroep vindt het belangrijk dat de mensen die de gevolgen ondervinden van ontwikkelingen en het beleid daarop, meedenken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid. Dat is nog niet vanzelfsprekend.

Activiteiten van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe
Op verschillende manieren heeft de werkgroep aandacht gericht op en gevraagd voor knelpunten in de vergrijzende samenleving en voor gebrekkige toegankelijkheid van de samenleving. Door adviezen op te stellen en door deel te nemen aan het maatschappelijke debat via bijvoorbeeld sociale media.

Thematische middagbijeenkomsten
De werkgroep organiseert elk jaar 2 middagbijeenkomsten voor leden van de PvdA in Drenthe, waarin naast het bieden van mogelijkheden tot ontmoeting, één of twee thema’s aan de orde worden gesteld.
In de voorjaarsbijeenkomst ging het over het tegengaan van armoede onder een deel van de bevolking. Met als voorbeeld de aanpak van de germeente Coevorden.
Tijdens de najaarsbijeenkomst stonden de toekomst van de ouderenzorg en de hulpverlening door particulieren aan de bevolking van Oekraïne centraal.
Door de inbreng van deskundige inleiders en goede gespreksleiders oogsten deze bijeenkomsten grote waardering.

Lees hier het jaarverslag 2023 van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe