Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe gaat zich ook bezig houden met toegankelijkheid

13 mei 2022

De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft besloten om haar aandacht ook te gaan richten op toegankelijkheid in de zin van een toegankelijke samenleving voor ouderen met een beperking.

Onder de vlag van PvdA Gewest Drenthe was tot 1 januari 2021 de Werkgroep Toegankelijkheid Drenthe actief. Deze werkgroep, bestaande uit leden van de PvdA-fracties van Drentse gemeenteraden en van Provinciale Staten van Drenthe, had onder meer tot doel om via Provinciale Staten en de gemeenteraden bij te dragen aan het toegankelijker maken van de Drentse samenleving. Uitgangspunt voor deze werkgroep was het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (afgekort: VN-verdrag Handicap) , dat sinds 2017 in Nederland van kracht is.

Naarmate mensen ouder worden heeft een groter deel van hen hinder van lichamelijke of mentale beperkingen. Vaak brengen die met zich mee dat het deelnemen aan de samenleving moeilijker wordt. Het VN-verdrag Handicap richt zich niet zozeer op het verhelpen van die individuele beperkingen, maar op het toegankelijker maken van de samenleving. Zodat het voor mensen met een beperking gemakkelijker wordt gemaakt om aan de samenleving deel te nemen. Om het meer beeldend te zeggen: de samenleving zorgt voor het verlagen van echte en figuurlijke drempels.

Het doel van het VN-verdrag Handicap en het doel van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Westerveld overlappen elkaar gedeeltelijk. Dat is de reden dat in de gegeven situatie de Werkgroep Ouderenbeleid zich ook gaat bezig houden met het verbeteren van de toegankelijkheid van de samenleving.

De nadruk zal komen te liggen op het verbeteren van de toegankelijkheid van de samenleving voor ouderen. Maar veel van de maatregelen die de toegankelijkheid ten goede komen, zullen eveneens gunstig zijn voor jongere personen met een beperking en vaak ook voor personen die geen beperking hebben.