Door Redactie op 16 februari 2020

Werkgroep Ouderenbeleid op oude en nieuwe wegen in 2019

De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft in 2019 enkele nieuwe wegen ingeslagen. Hoogtepunt zijn de twee zeer goed bezochte bijeenkomsten geweest over de toekomstige energievoorziening. Voor beide bijeenkomsten zijn vanwege de actualiteit niet alleen de oudere, maar alle leden van de PvdA in Drenthe uitgenodigd. Besloten is dit voortaan te blijven doen. Andere onderwerpen, die in 2019 veel aandacht krijgen,  zijn de gevolgen van de vergrijzing, de toenemende ongelijkheid en afnemende solidariteit in de samenleving.

Betekenis van de energieomslag voor ouderen
De reden om veel aandacht te besteden aan de toekomstige energievoorziening, is de vraag wat de grote omslag in energievoorziening in de komende decennia betekent voor de ouderen en op welke wijze de inwoners betrokken en gehoord worden bij deze enorme, langdurige operatie. Tweede Kamerlid William Moorlag, RENDO-directeur Eddy Veenstra, Statenlid Peter Zwiers en raadslid Metze Geertsma hebben tijdens de bijeenkomsten gezorgd voor stof tot nadenken.

Gevolgen van de vergrijzing
De werkgroep maakt zich zorgen over de grote gevolgen van de verdere vergrijzing van de samenleving in de komende decennia. Veel beleidsmakers houden er nog te weinig rekening mee.
Vanwege het toenemende aantal ouderen en dus ook het toenemende aantal inwoners met een beperking is goede toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimte geboden. Een dementievriendelijke samenleving maakt het voor inwoners met dementie mogelijk om net iets langer deel te blijven nemen aan het openbare leven. De Werkgroep Toegankelijkheid Drenthe houdt zich in het bijzonder bezig met het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking,

Ongelijkheid en solidariteit
De toenemende ongelijkheid en de afnemende solidariteit tussen bevolkingsgroepen passen wellicht bij de ’tijdgeest’, maar niet bij ons streven naar een samenleving naar sociaaldemocratische snit. De werkgroep ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan en legt zich er niet bij neer.

Meer informatie
Lees meer over deze en andere onderwerpen in het Jaarverslag 2019 van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe.

Over het streven naar betere toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking is meer te lezen op de website van de Werkgroep Toegankelijkheid Drenthe.