Door Redactie op 4 maart 2023

Vergrijzing en verbetering van toegankelijkheid in 2022

De ontwikkelingen op het gebied van ouderenbeleid en van het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een beperking vormen de hoofdmoot van het jaarverslag 2022 van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe.

De betekenis van de vergrijzing voor de gehele samenleving
De toenemende vergrijzing van onze samenleving werd tot nu toe door de rijksoverheid vooral bezien vanuit afzonderlijke beleidsvelden, niet zozeer als een integraal vraagstuk. Maar in 2022 is er dan eindelijk een Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen ingesteld, die eind van dit jaar advies aan het kabinet uit moet brengen over de maatschappelijke gevolgen van de demografische ontwikkelingen.

Het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een beperking
In het verslagjaar heeft de werkgroep besloten om zijn werkveld uit te breiden met het onderwerp: het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een beperking, waarbij de nadruk zal liggen op het beslechten van de belemmeringen die de ouderen onder hen ervaren.

Het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een beperking is een in de wet vastgelegd streven. Bovendien is in 2017 het VN-verdrag Handicap (die de universele rechten vastlegt voor mensen met een beperking) geheel van toepassing geworden voor Nederland. Na een periode waarin de verbetering van de toegankelijkheid door delen van de overheid flink werd aangemoedigd, is de belangstelling voor dit onderwerp minder geworden. Een beetje verdrongen door andere, actuele onderwerpen waar veel aandacht aan wordt besteed. Daardoor gaat de verbetering van de toegankelijkheid in het algemeen genomen wat moeizaam en traag.

Activiteiten van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe
Op verschillende manieren heeft de werkgroep aandacht gericht op en gevraagd voor knelpunten in de vergrijzende samenleving en voor gebrekkige toegankelijkheid van de samenleving. Door adviezen op te stellen en door deel te nemen aan het maatschappelijke debat via bijvoorbeeld sociale media.

Thematische middagbijeenkomsten
De werkgroep organiseert elk jaar 2 middagbijeenkomsten voor leden van de PvdA in Drenthe, waarin een thema aan de orde wordt gesteld. In de zomerbijeenkomst ging het over ruimtelijke ontwikkelingen in Drenthe en het stikstofbeleid. Tijdens de najaarsbijeenkomst stonden de toekomst van het waterbeheer en van de drinkwatervoorziening centraal. Door de inbreng van deskundige inleiders oogsten deze goed geleide bijeenkomsten grote waardering.

Lees hier het jaarverslag 2022 van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe