Door Redactie op 26 juli 2022

Ton Sleeking, gespreksleider tijdens bijeenkomst over ruimtelijke ontwikkelingen in Drenthe

Ton Sleeking

Ton Sleeking

“Ik kom niet uit een rood nest, maar oorspronkelijk uit een katholiek nest”. Zo begon Ton Sleeking te vertellen over zijn levensloop tot nu toe tijdens een bijeenkomst van PvdA Drenthe op 20 juni 2022, waarin hij gespreksleider was.

Hij is geboren in 1954 in het overwegend gereformeerde Nijkerk. Deed in zijn jonge jaren mee aan protestbewegingen als de Vredesbeweging. Stemde op de Politieke Partij Radicalen (PPR) en werd daar ook lid van.

Verhuisde naar Groningen voor zijn eerste baan als sociaal raadsman en werd daar vice-voorzitter van de PPR. Maar gaandeweg ging hij zich minder thuis voelen bij die partij.

Actief voor en namens de PvdA in Emmen
Ton Sleeking verhuisde in 1985 naar Emmen en meldde zich aan bij de Partij van de Arbeid. Hij werd na verloop van tijd raadslid.

In de periode 2006-2014 was hij wethouder Ruimtelijke ontwikkeling, Volkshuisvesting en Handhaving van Emmen. Terugkijkend hebben hem de volgende projecten de meeste voldoening gegeven:

  • De gemeentelijke monumentenlijst, vanwege zijn liefde voor geschiedenis.
  • De verbetering van de binnenstad van Emmen, met name het theater, de dierentuin, de tunnel, het plein en alles dat daarmee samenhangt.
  • Het bestemmingsplan Buitengebied, waarin gezocht werd naar een goede verhouding tussen landbouw, bedrijvigheid en natuur. Ton Sleeking heeft meegewerkt aan de verhuizing van Twentse veehouderijen naar het Veenkoloniale gebied.

Activiteiten na zijn wethouderschap
Na zijn wethouderschap was hij achtereenvolgens interim-directeur Veiligheidszorg Drenthe en adviseur in gemeentelijke dienst voor samenwerking op het gebied van industriële vestigingen in Zuidoost Drenthe en Hardenberg.

In 2019 ging Ton Sleeking met pensioen en is een jaar later voorzitter geworden van het bestuur van de ‘Voedselbank Zuidoost Drenthe’. Daar gaat veel van zijn tijd in zitten.
Er zijn ongeveer 550 huishoudens klant van de voedselbank. Samen met andere organisaties probeert hij de mensen te vinden die wel in aanmerking komen, maar nog geen klant zijn.

De voedselbank is voor een groot deel afhankelijk van giften. ‘Voedselbank Zuidoost Drenthe’ heeft een nieuwe actie opgezet: het online doneren van voedsel. Lees daar meer over in dit artikel van ZO!34. Ton Sleeking roept een ieder als goed sociaaldemocraat op om te doneren via deze webpagina.

Over de bijeenkomst op 20 juni 2022
De bijeenkomst van de PvdA Drenthe op 20 juni 2022, waarin Ton Sleeking gespreksleider was, ging over ruimtelijke ontwikkelingen in Drenthe, waarbij ook de stikstofcrisis aan de orde kwam. Met als inleiders Bernhard Hanskamp en Rudy Rabbinge. Tevens presenteerde Yvonne Turenhout zich als de pas gekozen lijsttrekker van de PvdA bij de provinciale verkiezingen in maart 2023 en sprak Roelie Goettsch als de pas gekozen voorzitter van PvdA Drenthe.
De organisatie van de bijeenkomst was in handen van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe.
In een volgende reeks artikelen op deze website zal verslag worden gedaan van de bijeenkomst.