Door Redactie op 10 december 2021

Suggesties voor op te stellen adviezen door de Raad van Ouderen

De Raad van Ouderen (RvO) geeft de minister van VWS gevraagd en ongevraagd advies over zaken die ouderen aangaan. Voor het opstellen van het programma 2022 heeft de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe enkele suggesties aangedragen voor opneming in dat programma.

  1. Een afzonderlijk advies over specifieke aspecten van de situatie van en de ondersteuning en zorgverlening aan ouderen van niet-Nederlandse komaf en in het bijzonder de ouderen van niet-westerse komaf.

    Toelichting:
    RvO heeft in voorgaande adviezen de migrantenouderen genoemd als een categorie, waar meer, andere of bijzondere aandacht voor gewenst is. Maar daardoor is de problematiek ook een beetje ‘verscholen’ aanwezig in de adviezen.
    Wij weten dat NOOM en Pharos al actief zijn op dat gebied, maar het zou o.i. geen kwaad kunnen wanneer het RvO daar ook een afzonderlijk advies over uitbrengt en zo de problematiek op ruimere schaal aanhangig kunnen maken dan NOOM en Pharus kunnen doen.

  2. Een advies over hoe werkloze ouderen een grotere kans kunnen krijgen op vaste arbeid.

    Toelichting:
    Het gaat hier om werkloze ouderen in het laatste deel van hun werkzame leven; een leeftijdsgrens is moeilijk precies te stellen, maar 50 jaar en ouder zou een goede indicatie zijn. En er is een groep ouderen, die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar om uiteenlopende redenen nog graag betaalde arbeid willen verrichten.
    Algemeen bekend is dat veel werkgevers – al dan niet gerechtvaardigd – huiverig zijn om ouderen in vaste dienst te nemen. Terwijl het aantal vacatures alleen maar stijgt.
    Wat zou er moeten veranderen opdat veel werkloze ouderen weer in vaste dienst genomen kunnen worden?

  3. Advies over het verbeteren van de deelname van ouderen – en van vrouwen in het bijzonder – aan de sociale omgeving in verband met vooral de sociale veiligheid en het voorkomen van sociaal isolement.

    Toelichting:
    Deze wens ligt in het verlengde van het RvO-advies ‘Zingeving en verminderen van eenzaamheid’. Onze wens heeft betrekking op aspecten als: goede en echt laagdrempelige (vervoers)mogelijkheden om als oudere ergens op bezoek te gaan, waarbij ook de sociale veiligheid gewaarborgd is.

  4. Advies in de vorm van een overzicht van de mate waarin het kabinet of anderen de adviezen van de RvO heeft opgevolgd en omgezet heeft in beleid, maatregelen of acties.
  5. Het opstellen van een overzicht in hoeverre de door het kabinet overgenomen adviezen van de RvO in praktijk ook het beoogde effect hebben gehad.

    Toelichting bij suggesties 4 en 5:
    Er komt de laatste tijd steeds meer aandacht voor de mate waarin er iets met adviezen wordt gedaan en met de uitvoerbaarheid en het effect van uitgevoerde adviezen. Het zou naar onze mening niet verkeerd zijn wanneer de RvO terugkijkt en daarvan in een advies verslag doet van zijn bevindingen.

Informatie over de Raad van Ouderen is te vinden op de website https://www.beteroud.nl/raad-van-ouderen