Door Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe op 17 oktober 2020

Sociaal-economische gezondheidsverschillen weerspiegelen zich op de IC

De kans op het oplopen van het COVID-19 virus is ongelijk verdeeld over de bevolking. De omstandigheden waarin mensen met een sociaal-economische achterstand leven, wonen en werken zijn over het algemeen slechter dan van mensen die het beter hebben. Dat heeft gevolgen voor de kans op het in aanraking komen van met het COVID-19 virus. Daar komt nog bij dat de gezondheidssituatie van mensen met een sociaal-economische achterstand in het algemeen beduidend slechter is dan die van mensen die hoger op de sociaal-economische ladder staan.

Met als gevolg, zo melden medici, dat mensen met een sociaal-economische achterstand het virus vaker oplopen en er ernstiger gevolgen van ondervinden. 

Het hoeft dan ook geen verbazing te wekken dat naar verhouding meer (arbeids-)migranten met COVID-19 op een IC-bed terecht komen.

De heer Girbes, hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, vertelde onlangs dat het merendeel van de coronapatiënten op de ic’s in het westen van Nederland van niet-westerse afkomst is en de Nederlandse taal niet helemaal machtig is.

Zo’n mededeling zou een extra aanmoediging moeten zijn voor het kabinet en ons parlement om meer te doen aan het verbeteren van de leefomstandigheden en aan preventie ten behoeve van mensen, die in een zwakke positie in onze maatschappij terecht zijn gekomen. En om te zorgen voor een goede communicatie.
Dat zou goed zijn voor deze mensen en zou bovendien helpen om de toegenomen tweedeling in onze samenleving een beetje kleiner te maken.

De mededeling van de heer Girbes blijkt echter koren op de molen van een lid van de Tweede Kamer die zijn kans schoon zag om zijn haat tegen buitenlanders met een islamitische achtergrond te botvieren.  Hij verwijt de groep inwoners met een niet-westerse afkomst dat zij door “het niet spreken van onze taal en het lak hebben aan de regels” vanwege corona in zo grote getale de IC-bedden bezet houden, dat de behandeling van andere kwalen van oorspronkelijke Nederlanders uitgesteld moet worden. 

Vier hoogleraren schrijven op 14 oktober in de NRC, dat onderzoek uitwijst dat juist deze bevolkingsgroep “de regels wel degelijk kennen en evenveel gemotiveerd zijn om deze na te leven, zelfs vaak strenger, als mensen zonder die achtergrond.” De hoogleraren stellen verder vast dat de overheidscommunicatie ingewikkeld en verwarrend is.

In tijden van schaarste van publieke goederen en diensten zal er een keuze gemaakt moeten worden, wie er wel en wie er niet of wie er eerst en wie er daarna voor in aanmerking komt.

Het is een uiting van de beschaving, die wij als Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe voorstaan, dat: 

  • allen die in Nederland woonachtig zijn of hier te gast zijn, goede zorg verkrijgen wanneer dat nodig is;
  • wanneer keuzes gemaakt moeten worden, daarbij nimmer geloofsovertuiging, herkomst, seksuele voorkeur, leeftijd, opleidingsniveau of de taal direct of indirect een rol mogen spelen.

Lees ook het artikel ‘Onderzoek: ‘Mohammed en Fatima’ hebben geen lak aan de regels’ op de website van RTL Nieuws

Afbeelding overgenomen van www.pexels.com

 

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Lees over de samenstelling van de werkgroep

Meer over Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe