Online bestellen medicijnen mag fysieke apotheek niet verdringen

Door Geert Slagter op 26 december 2023

Het online kunnen bestellen van medicijnen mag er niet toe leiden dat het aantal apotheken en apotheek houdende huisartsen daardoor vermindert. Teveel mensen zouden daar groot nadeel van kunnen ondervinden.

IZA Zorgverzekeringen heeft de aangesloten verzekerden een brief gestuurd waarop de verzekerden werden gewezen op de mogelijkheid online medicijnen te bestellen.

De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe maakt zich zorgen over deze ontwikkeling met name ten aanzien van ouderen die een persoonlijke band hebben met hun apotheek en het intensievere persoonlijke contact en de controle van de medewerkers van de apotheek niet willen en kunnen missen. Als ze willen kunnen ook zij gebruik maken van een bezorgdienst, maar van groot belang is dat apotheek en gebruiker elkaar kennen en weten te vinden.

Wanneer een apotheek verdwijnt uit een dorp en dan denken wij ook aan apotheekhoudende huisartsen, dan zal de patiënt die geen gebruik maakt van internet of niet voldoende vaardig is op internet vaak ver moeten reizen naar de dichtstbijzijnde apotheek.

Wij zouden zeker niet willen dat de online-apotheek er voor zorgt dat de apotheken in wijk en dorp gaan verdwijnen uit efficiencyoverwegingen. Die verarming en verschraling van het wijk- en dorpsleven is onzes inziens nadelig voor het voorzieningenpeil en daarmee voor de leefbaarheid van dorp of wijk juist voor de grootverbruikers van medicijnen en ander materiaal van de apotheek. Dit zijn doorgaans ouderen.
Met boodschappen van deze strekking adviseren wij ook de landelijke, provinciale en gemeentelijke politici.

De werkgroep heeft IZA Zorgverzekeringen verzocht er voor te waken, dat door het promoten van bestellingen bij online-apotheken de apotheken in wijken en dorpen niet verdwijnen of hun aanbod moeten gaan inkrimpen. Juist ten behoeve van iedereen die afhankelijk is van apotheekzorg in de nabijheid van haar of zijn woonplek.
De werkgroep heeft IZA Zorgverzekeringen om een reactie gevraagd.

N.B. Mogelijk dat ook andere zorgverzekeraars hun verzekerden aanraden of aanmoedigen om medicijnen online te bestellen, dat is de werkgroep op dit moment niet bekend.

Op de foto een uithangbord van een apotheek in Steenwijk

Geert Slagter

Geert Slagter

Sinds maart 2023 ben ik weer lid van de partij m.n. door de samenwerking met GL. Ik wil iets doen voor de partij en ben nu lid van de werkgroep. Gewerkt heb ik ooit bij de gemeente Emmen in allerlei functies op het terrein van Sociale Zaken en Onderwijs. De werkgroep ervaar ik als deskundig,

Meer over Geert Slagter