Middagbijeenkomst 20 oktober over ouderenzorg en over ervaringen in Oekraïne – aangepast

Door Redactie op 13 oktober 2023

Op vrijdagmiddag 20 oktober 2023 organiseert de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe een bijeenkomst voor leden van PvdA Drenthe, om elkaar weer te ontmoeten en waarin ook ruim aandacht wordt besteed aan twee geheel verschillende onderwerpen. Namelijk ouderenzorg en ervaringen van recente bezoeken aan Oekraïne.
De bijeenkomst begint om 14.00 uur en vindt plaats in dorpshuis De Weidehoek in Wijster.

Speciale gasten

  • Roeli Mossel is ooit begonnen als verpleeghulp en is sinds 1 januari 2015 bestuurder van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ). De NNCZ biedt zorg aan in meerdere plaatsen in Drenthe en Groningen. Roeli Mossel is ook de eerste ondertekenaar van de brief van 23 juni 2023 van 27 noordelijke (ouderen-)zorgorganisaties aan het kabinet, waarin wordt aangedrongen op het afzien van de door het kabinet beoogde bezuinigingen.
    Roeli houdt zich veel bezig met het bijdragen aan toekomstbestendige ouderenzorg, waaronder het verbinden ervan met inwoners en wijken. Daar zal haar inleiding ook vooral over gaan.
  • Ralph du Long was 8 jaar PvdA Statenlid tot eind maart 2023. Hij is internationaal mensenrechten trainer en werkte de laatste 12 jaar vooral in Rusland en de Baltische Staten maar gaf ook trainingen in Oekraïne. Ralph was in Rusland toen dat land Oekraïne binnenviel en hij halsoverkop moest vertrekken. Sindsdien is hij vooral bezig met humanitaire transporten naar Oekraine. Hij zal op 20 oktober vertellen over zijn ervaringen in Kherson en Zaporizja. Maar ook over hoe het Russische bewind maatschappelijke organisaties die in Rusland werkten het zwijgen oplegde. Zo ook de organisatie waar Ralph voorzitter van is.
  • Fien Heeringa zal de gespreksleider zijn. Zij was tot enkele maanden geleden namens de PvdA lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Hunze en Aa’s. Daarvoor was Fien onder meer lid van de gemeenteraad van Borger-Odoorn en – vóór de samenvoeging – van de gemeenteraad van Borger.

Voorlopig programma

13.30 – 14.00 Inloop met koffie / thee, met wat er bij

14.00 – 14.10 Opening door Albert Huizing en Fien Heeringa

14.10 – 15.00 Inleiding door Roeli Mossel en discussie met de ‘zaal’

15.00 – 15.20 Pauze

15.20 – 16.10 Inleiding door Ralph du Long en discussie met de ‘zaal’

16.10 – 16.15 Afsluiting door Albert Huizing

(De aangegeven tijden na 14.00 uur zijn bij benadering.)

Kosten

Voor de deelnemers zijn er geen kosten aan verbonden. Vrijwillige bijdragen in de ‘Rode Hoed’ blijven uiteraard zeer welkom. Ook is een bijdrage mogelijk door gebruik te maken van de QR-code op de ‘Rode Hoed’.

Locatie

Het adres van dorpshuis De Weidehoek is Meester Haddersstraat 31, 9418 PB Wijster. Het dorpshuis De Weidehoek is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en er is een invalidentoilet aanwezig. Qbuzz Bus 28 (Beilen-Meppel vv) stopt bij het dorpshuis.

Aanmelden

Aanmelden voor de bijeenkomst kan bij Albert Huizing via het e-mail-adres [email protected] of telefonisch (06) 23 82 07 31.

Impressie van de vorige middagbijeenkomst

De vorige bijeenkomst op 27 maart 2023 ging grotendeels over het kunnen ontsnappen uit een sociaal-economische achterstandssituatie. Met wethouder Joop Slomp van Coevorden en Tweede Kamerlid Julian Bushoff als inleiders.

Joop Slomp vertelde over de moeite die het in de praktijk kost om uit armoede te geraken en over de aanpak die de gemeente gekozen heeft.
Julian Bushoff sprak over de strijd die de Tweede Kamerfractie voert om de vooruitgang eerlijker te verdelen.
Deze bijeenkomst heeft niets aan actualiteit ingeboet, integendeel: bestaanszekerheid staat de laatste tijd volop in de aandacht.

In IMPESSIE I kunt u lezen wat beide inleiders naar voren brachten en hoe de discussie verliep. In dit verslag zijn ook foto’s opgenomen, die tijdens de bijeenkomst zijn gemaakt.

De foto boven aan de tekst is van de bijeenkomst van 27 maart 2023
Op de foto op de startpagina staat het beeld van een wijkzuster in Westerbork