Door Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe op 2 december 2023

Kanttekeningen bij de provinciale Startnotitie Sociale Agenda 2024-2029

De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft kennis genomen van de Startnotitie Sociale Agenda 2024-2029 en wil daar ter aanvulling en ondersteuning het volgende bij opmerken.

Het aandeel ouderen onder de Drentse bevolking is hoog en neemt nog steeds toe. Het aandeel niet-ouderen neemt af. Dat heeft ingrijpende gevolgen en onze samenleving is daar nog niet voldoende op voorbereid. Het is zaak om te behouden wat waardevol is voor een goed leven voor ouderen en te verbeteren waar de situatie niet voldoet.

Verbetering van de sociale omstandigheden is een zaak van heel lange adem en vereist onder meer:

  • Langdurige inzet in dezelfde richting, die ook meerwaarde op de langer termijn biedt.
  • De verschillende aspecten, zoals welzijn, wonen, zorg, sociale en fysieke leefomgeving, voorzieningen, enzovoort gaan voor ouderen hand in hand. Het is zeer gewenst dat al deze aspecten bij de opstelling en uitvoering van de Sociale Agenda door gemeenten en provincie in hun onderlinge samenhang bezien worden.
  • Inbreng van onderop, ideeën en initiatieven vanuit de samenleving. Deze sluiten goed aan bij wat er onder de bevolking leeft en hebben daardoor ook een groter draagvlak dan initiatieven van bovenaf.

Daarbij mag de stem van de ouderen niet ontbreken. Binnenkort zal bijna éénderde van de Drentse inwoners ouder zijn dan 65 jaar. Zij beschikken over een schat aan kernnis en werk- en levenservaring. Daar wordt echter nog veel te weinig gebruik van gemaakt, omdat ouderen sterk ondervertegenwoordigd zijn in overheidsorganen en adviesorganen. De waarden in het leven die voor ouderen belangrijk zijn, komen daardoor onvoldoende aan bod.

De werkgroep is dan ook van mening, dat het nodig is om bij de opstelling en uitvoering van de Sociale Agenda zowel organisaties van ouderen als ouderen individueel, in ruime mate mee te laten praten. 

De werkgroep hoopt uitgenodigd te worden om in de volgende fasen van de vorming en uitvoering van de Sociale Agenda zijn opvattingen kenbaar te maken.

Informatie
Klik hier om de provinciale Startnotitie Sociale Agenda 2024-2029 in te zien
De startnotitie is op 6 december 2023 besproken in de Statencommissie. De bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Hendrikus Loof aan de discussie is hier in te zien.

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Lees over de samenstelling van de werkgroep

Meer over Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe