Door Redactie op 29 november 2022

Drentse Adviesraad Toegankelijkheid maakt binnenkort 5 adviezen openbaar

De eerste 5 adviezen van de provinciale Adviesraad Toegankelijkheid worden op 21 december a.s. openbaar gemaakt. Daarnaast biedt de adviesraad een toekomstdocument aan met de titel ‘Adviesraad voor een Inclusief Drenthe’.
Dit blijkt uit het antwoord van Gedeputeerde Staten van Drenthe op vragen van PvdA-Statenlid Ralph du Long. Het antwoord van 22 november 2022 luidt als volgt:

Vraag 1
Kan het college aangeven of de Adviesraad Toegankelijkheid het provinciehuis inmiddels heeft getoetst op toegankelijkheid en wanneer de uitkomsten daarvan met de Staten kunnen worden gedeeld?

Antwoord 1
De Adviesraad Toegankelijkheid heeft inmiddels advies uitgebracht over de toegankelijkheid van het provinciehuis.
Op 21 december 2022 organiseert de Adviesraad Toegankelijkheid een bijeenkomst waarbij alle adviezen officieel worden overhandigd aan ge- deputeerde Kuipers, uw Staten en betrokken ambtenaren van provincie, gemeenten en instellingen. Tijdens deze bijeenkomst geeft de adviesraad een toelichting op de gevraagde en ongevraagde adviezen en presenteert een toekomstdocument ‘Adviesraad voor een Inclusief Drenthe’.
In totaal gaat het om vijf adviezen:

    • Fysieke (provinciehuis) en digitale (website provincie) toegankelijkheid – gevraagd door Provinciale Staten;
    • Toegankelijkheid recreatieve fietspaden voor rolstoelgebruikers – ongevraagd;
    • Toegankelijkheid vaste expositie Drents Museum – gevraagd door Drents Museum;
    • Website Drents Parlement – gevraagd door Drents Parlement;
    • Toegankelijkheid bushaltes NS-station Assen – ongevraagd voor gemeente Assen en provincie Drenthe.

Vraag 2
De Adviesraad adviseert provincie, gemeenten en instellingen vier keer per jaar over het verbeteren van de toegankelijkheid in Drenthe.
Kan het college aangeven of er inmiddels adviezen zijn uitgebracht en kan het college deze adviezen delen?

Antwoord 2
Zie antwoord 1.

Vraag 3
Omroep Gelderland kondigde in een artikel op 14 september jl. onder de kop ‘Toegankelijkheid voor gehandicapten is om te huilen’ een groots onderzoek aan naar de gesteldheid van toegankelijkheid in de provincie Gelderland.

Is het college bekend met het voornemen van de provincie Gelderland om een groots onderzoek in te stellen naar de gesteldheid van toegankelijkheid in de provincie Gelderland? Ziet het college mogelijkheden voor een vergelijkbaar onderzoek in Drenthe, wellicht in samenwerking met regionale media?

Antwoord 3
Het Gelders voorbeeld blijkt een initiatief van Omroep Gelderland. Uit navraag bij de provincie Gelderland blijkt dat de provincie bij deze opzet niet betrokken is. In december heeft gedeputeerde Kuipers een overleg met de directie van RTV Drenthe. In dit gesprek zal hij dit onderzoek van Omroep Gelderland onder de aandacht brengen.

<Einde antwoord van Gedeputeerde Staten>

Over de Drentse Adviesraad Toegankelijkheid
Meer over deze adviesraad en over de opvatting van de PvdA is te vinden op in het artikel op onze website ‘Provinciale Adviesraad Toegankelijkheid nog in nevelen gehuld’ van 18 september 2021.