De vooruitgang eerlijker verdelen en ontsnappen uit een achterstandssituatie

Door Redactie op 12 september 2023

De vooruitgang eerlijker verdelen en ontsnappen uit een sociaal-economische achterstandssituatie. Dat streven Tweede Kamerlid Julian Bushoff en wethouder Joop Slomp van Coevorden binnen hun huidige functies na. Door in te zetten op vergroting van de bestaanszekerheid, goed onderwijs en door een groot aantal samenhangende steunmaatregelen dat kinderen en jeugdigen kan helpen om de achterstand in te lopen. Daar vertelden Julian Bushoff en Joop Slomp in het voorjaar over tijdens een bijeenkomst voor leden van PvdA Drenthe.

Joop SlompJoop Slomp (foto hiernaast) legde uit hoe het kwam dat onder de veenarbeiders in de Veenkoloniën grote armoede heerste. Vanaf het midden van de 19e eeuw ging het voor hen steeds slechter. Een sociale ramp voltrok zich en de gevolgen daarvan doen zich nog steeds gelden. Het blijkt ontzettend moeilijk om de armoede die van generatie op generatie wordt doorgegeven, te doorbreken. De gemeente Coevorden probeert met inzet van tal van maatregelen en mensen te bewerkstelligen dat kinderen vooruitgaan en niet blijven hangen in de achterstandssituatie, waar zij in opgroeien. Het is een proces dat vele jaren in beslag zal nemen. Het is een proces waarbij het rijksbeleid niet altijd even behulpzaam is.

Julian Bushoff

Julian Bushoff (foto hiernaast) is zeer ingenomen met de aanpak van Coevorden. Wat van rijkswege gedaan moet worden is het eerlijker verdelen van de vooruitgang door:

  • Meer aandacht van het rijk voor de problematiek in de gebieden buiten de Randstad
  • Verbetering van de bestaanszekerheid, onder andere door de lastendruk op arbeid verlagen en die op vermogens te vergroten,  door aanzienlijke verhoging van het minimumloon en door aanpassing van de Participatiewet
  • Investeren in goed onderwijs.
  • Meer geld voor de gemeenten om publieke voorzieningen in stand te houden en de armoede te bestrijden.

Na de inleidingen van Joop Slomp en Julian Bushoff vond een uitgebreide discussie plaats met de overige aanwezigen. Uit de antwoorden op de vragen en opmerkingen blijkt hoe moeilijk het is om als gemeente mensen naar een betere situatie te begeleiden. Verder kwam ook de stikstofproblematiek aan de orde. De PvdA is daarin heel helder: er moeten met spoed meer woningen beschikbaar komen en om dat gedaan te krijgen is onder andere nodig dat de stikstofproblematiek zo snel mogelijk aangepakt wordt.

Tryntsje SlagmanDe gespreksleiding was in uitstekende handen van Tryntsje Slagman (foto hiernaast).

De kern van de inleidingen en van de discussie is verwoord in de nog steeds zeer actuele impressie die van de bijeenkomst is geschreven.
De impressie is hier te downloaden.