Door Redactie op 5 januari 2021

Brief aan het ABP over verschillen in berichten over indexering

Voor niet-ingewijden is het vaak moeilijk te begrijpen dat er zoveel tegenstrijdigheid zit in berichten over het wel of niet kunnen indexeren van de pensioenuitkeringen. De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft in een brief van 4 januari 2021 aan het bestuur van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds gevraagd uit te leggen waar die verschillen uit voortkomen.
De brief luidt als volgt:

Geacht bestuur,

Via leden van onze Werkgroep ouderenbeleid van de Partij van Arbeid in de provincie Drenthe hebben wij kennis genomen van de inhoud van de ABP Nieuwsbrief van 17 november 2020.

De aanhef van het bericht begint met de opmerking dat de financiële positie (van het ABP) is verslechterd in oktober en hierdoor een pensioenverlaging een reële mogelijkheid blijft. De dekkingsgraad schommelt nogal, dus is het te vroeg om conclusies te trekken op basis van de huidige situatie. Aldus genoemd bericht.

Zeer onlangs namen wij kennis van het gezamenlijk persbericht van de Koepel Gepensioneerden, ANBO en KBO-PCOB waarin is vermeld dat de cijfers waarop minister Koolmees zich in een brief aan de  Tweede Kamer baseert niet kloppen. Het gaat dan met name om de grote fondsen ABP en PFZW. Het bestuur van FNV Senioren heeft laten weten de inhoud van het persbericht volledig te onderschrijven.

Als klap op de vuurpijl werd onze aandacht gevestigd op een ingezonden brief in het Dagblad van het Noorden waarin wordt beweerd dat de financiële positie van het ABP zodanig  positief is dat de pensioenen gemakkelijk kunnen worden geïndexeerd en de premies kunnen worden verlaagd.

Een afschrift van het betreffende persbericht en het krantenbericht zijn voor de goede orde bijgevoegd.

Er mag van worden uitgegaan dat degenen die deze opvatting aan het papier hebben toevertrouwd, gezien hun status in de samenleving, niet zo maar iets beweren.

Inkomsten vanuit de pensioenen zijn voor de meeste senioren een belangrijke bron van inkomsten voor het levensonderhoud. Tegenstrijdige berichtgeving gaat leiden tot ondermijning van het vertrouwen in het pensioenstelsel en daar heeft niemand baat bij.

Kunt u ons uitleggen waar de verschillen uit voortkomen tussen uw opvatting en de opvattingen die spreken uit het persbericht en het krantenartikel uit de bijlagen?

Wij zijn zeer benieuwd naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Namens de Werkgroep Ouderenbeleid van de Partij van de Arbeid in Drenthe,

Albert Huizing, voorzitter.

 

Bijlagen bij de brief aan het ABP:

Persbericht: Pensioenakkoord: niet indexatie maar kortingen dichterbij

Ingezonden brief in Dagblad van het Noorden: De leugenachtige dekkingsgraden

Foto: Corien Wortmann-Kool, voorzitter van het bestuur van het ABP
Overgenomen van de website van het ABP