Door Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe op 19 oktober 2022

Aandachtspunten voor toegankelijkheid bij beleidsvorming door gemeente en provincie

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een nuttige handreiking opgesteld, die door de verschillende overheden gebruikt kan worden bij het maken en uitvoeren van beleid en regelgeving in het licht van het ‘VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap’.

Verbetering van de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking is een belangrijk onderwerp voor de PvdA. Tussen de 10 en 15% van de bevolking heeft een zodanige beperking, dat het voor deze groep om die reden moeilijker is om aan de samenleving mee te doen vergeleken met mensen zonder beperking.

De afgelopen jaren is in Drenthe sterk ingezet op het aanpassen van de samenleving, zodat het gemakkelijker wordt voor de betreffende doelgroep om mee te doen aan de samenleving. Maar het is nog lang niet zoals het zou moeten zijn.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een handreiking opgesteld, die behulpzaam kan zijn bij het maken van plannen om de samenleving toegankelijker te maken.

Deze handreiking geeft daarmee ook helder en in kort bestek aan waar bestuurders en medewerkers van de verschillende overheden op kunnen letten bij het voorstellen of bespreken van maatregelen. 

Wij vinden het een zeer nuttige lijst en handig om bij de hand te hebben, zodat er geen noodzakelijke aandachtspunten over het hoofd worden gezien. Lezing van dit document bevelen wij van harte aan.

De handreiking, specifiek voor provincie en gemeente, is hier te downloaden van de website van het College voor de Rechten van de Mens.

De inhoud van dit artikel is inmiddels ter kennis gebracht van de voorzitters van de Staten- en raadsfracties van de PvdA in Drenthe.

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Lees over de samenstelling van de werkgroep

Meer over Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe