Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben hun voorstel voor de Drentse Woonagenda 2024-2028 onlangs uitgebracht. Bij lezing van het voorstel heeft de Werkgroep Ouderenbeleid vooral gelet op aspecten die voor ouderen en mensen met een beperking van groot belang zijn. De werkgroep is positief gestemd over het voorstel, maar zou graag zien dat er nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de huisvesting van mensen met een beperking.
Eens met de koers in de Woonagenda
In het voorstel komt duidelijk de wens naar voren om het tekort aan passende woonruimte voortvarend aan te pakken. Naast het streven naar uitbreiding van woongelegenheid is er terecht ook veel aandacht voor een goede verdeling tussen huur- en koopwoningen, voor de betaalbaarheid van de woningen en voor de behoefte aan speciale woonvormen.
Veel moet nog uitgewerkt worden en de provincie is niet de hoofdspeler als het om de realisering van de woonagenda gaat.
Niettemin is onze conclusie na lezing van de voorgestelde woonagenda dat deze ook een antwoord is op onze kanttekeningen, die wij eerder op 18 april en 23 september van dit jaar op onze website hebben verwoord. Soms een uitgebreid antwoord, soms wordt een punt slechts aangestipt.
Geruststelling
Wat ons geruststelt is dat Gedeputeerde Staten de oplossing van het woningtekort niet voornamelijk zoekt in het aanmoedigen van ouderen die in een gezinswoning wonen, om door te stromen naar kleinere woningen. Het moderniseren en isoleren van de huidige woningen van de ouderen blijft in de Woonagenda een belangrijk middel om er voor te zorgen dat bestaande woningen geschikt gemaakt worden om er langer in te blijven wonen.
Want zoals wij eerder schreven, willen veel ouderen om uiteenlopende redenen niet verhuizen, zolang dat niet strikt noodzakelijk is geworden vanwege hun gezondheid.
Huisvesting voor mensen met een beperking
Onder “aandachtsgroepen en urgente groepen” vallen niet de mensen met een beperking, althans zij zijn niet afzonderlijk genoemd. Dat oogt alsof er geen aandacht is geweest voor de huisvesting voor deze (overigens zeer diverse) groep. Dat is pijnlijk omdat het om mensen gaat, die als groep toch al vaak over het hoofd worden gezien bij overheidsbeleid.
Ons pleidooi is dat in 2025 nadrukkelijk aandacht wordt besteed aan de wijze waarop voor passende huisvesting voor mensen met een beperking kan worden gezorgd.
Meer bekendheid geven aan provinciale inzet
Een punt van geheel andere orde is de relatieve onbekendheid onder de inwoners van Drenthe, dat het provinciaal bestuur haar best doet om – samen met andere overheden en organisaties – het woningtekort te lijf te gaan. Het is in de ogen van de bevolking één van de belangrijkste opgaven waar de provincie aan werkt.
Wij zijn als werkgroep van mening dat de provinciale inzet onder leiding van gedeputeerde Yvonne Turenhout duidelijk voor het voetlicht gebracht zou mogen worden.
Verdere gegevens
Het voorstel voor de Drentse Woonagenda 2024-2028 is hier te downloaden
De behandeling van de Drentse Woonagenda is voorzien voor 20 november 2024 in de Statencommissie en voor 18 december 2024 in Provinciale Staten.
Bijgaande afbeeldingen zijn overgenomen van het voorblad van de Drentse Woonagenda