Voorkom dat de druk op de mantelzorgers toeneemt!
Op deze Dag van de Mantelzorg wil de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe graag het volgende de aandacht brengen.
1. Werk er aan mee, dat het voor mantelzorgers gemakkelijker wordt gemaakt
We horen en lezen het de laatste weken steeds vaker: van mantelzorgers wordt steeds meer gevraagd. De professionele zorg- en hulpverlening heeft het moeilijk en het gevolg is vaak dat de reguliere zorg minder wordt. In veel gevallen moeten de mantelzorgers dan meer doen, meer organiseren, meer een oogje in het zeil houden. Want degene die hulp nodig heeft, willen zij niet in de steek laten.
Bij een deel van de mantelzorgers is de rek er wel uit.
De werkgroep dringt er op aan om het de mantelzorgers gemakkelijker te maken.
Dat is in de eerste plaats een taak van de gemeente. Elke gemeente zal in zijn beleid al wel ruimte hebben gemaakt voor het ondersteunen van de mantelzorg. Maar toch blijven verhalen opduiken dat het in praktijk niet voldoende is. Recent nog besteedde het tv-programma Kassa! aandacht aan het gebrek aan respijtzorg. Respijtzorg maakt het mogelijk dat mantelzorgers even op adem kunnen komen, wanneer de zorg hen teveel is geworden of wanneer de mantelzorgers iets voor zichzelf willen doen.
De werkgroep vraagt om er blijvend aandacht aan te schenken dat het voor mantelzorgers gemakkelijker wordt gemaakt om datgene te doen wat zij voelen dat zij moeten doen voor hun ouders, partner, kind of andere verwanten.
2. Meer mantelzorg is niet de oplossing voor het gebrek aan zorgprofessionals
Maar er is een andere ontwikkeling, die de druk op de mantelzorgers dreigt te vergroten.
Recent opperde ActiZ, de branchevereniging voor organisaties voor ouderenzorg en gehandicaptenzorg, dat het tekort aan zorgprofessionals in de komende decennia maar goedgemaakt moet worden door een grotere inzet van de sociale omgeving. Meer mantelzorg, dus. ActiZ wil in ‘Den Haag’ gaan lobbyen om dat voor elkaar te krijgen. Terwijl bekend is dat het potentiële aantal mantelzorgers in de komende decennia fors af zal nemen.
De werkgroep heeft zich flink gestoord aan de opstelling van ActiZ. Om meerdere redenen. Maar de belangrijkste reden is wel, dat het kenmerk van mantelzorg is dat die vrijwillig verleend wordt en niet door directe of indirecte drang of dwang van buiten af. Dat moet volgens de werkgroep ook zo blijven.
Laten de organisaties, die bij ActiZ zijn aangesloten eerst maar in eigen huis de zaken zodanig verbeteren, dat meer mensen voor de zorg willen kiezen en dat er minder mensen de zorg de rug toe keren. De volgende twee rapporten wijzen ook in die richting.
Gisteren is het advies van de onafhankelijke commissie ‘Werken in de zorg’ openbaar gemaakt. Dagblad Trouw schrijft vandaag: “De commissie is ‘geschrokken’ van het gebrek aan aandacht bij werkgevers voor het personeel. “Modern werkgeverschap is ver te zoeken. Er wordt van het personeel heel veel gevraagd, maar vanuit de werkgever te weinig gegeven”, zegt de voorzitter van de commissie, Doekle Terpstra.”
Daarnaast heeft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving vandaag het rapport ‘Applaus is niet genoeg’ uitgebracht over hoe tegengegaan kan worden dat zorgverleners zo massaal uitstromen. De kern van het rapport: structureel meer waardering voor en zeggenschap van de zorgverleners.
De werkgroep heeft zijn weerwoord in de vorm van het artikel “Meer mantelzorg is niet de oplossing voor het gebrek aan zorgprofessionals” op 18 oktober jl. op onze website is geplaatst.
De werkgroep pleit er voor dat wij ons met z’n allen verzetten tegen de opvatting van ActiZ, dat een deel van de taken van professionele zorgverleners op den duur overgenomen moet worden door de sociale omgeving.