‘Ruimte maken voor ontmoeting’ voor een gezonde en sociale leefomgeving
Een levendig dorp, buurt of stad kenmerkt zich door onder meer door een bloeiend verenigingsleven, openbare ruimte waar het fijn vertoeven is en vele mogelijkheden waar de bewoners kunnen afspreken of bij toeval kunnen ontmoeten. Dat bevordert een gezonde en sociale leefomgeving. Wie wil dat niet?
Hoe huizen, wegen, paden, pleinen en publieke voorzieningen zijn gelegen heeft invloed op de mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Toch staan we daar niet altijd voldoende bij stil, stellen de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en het College van Rijksadviseurs in hun gezamenlijk advies ‘Ruimte maken voor ontmoeting’. Sterker nog: de aandacht voor een gezonde en sociale leefomgeving staat hier en daar onder druk, namelijk door wijzigingen in de fysieke ruimte vanwege de noodzaak om snel woningen te bouwen en om in te spelen op klimaatverandering en onze toekomstige energievoorziening.
De beide adviseurs pleiten er dan ook voor dat gezondheid en sociale kwaliteit beter dan nu worden meegenomen in beleidsafwegingen en ontwerpkeuzes bij wijzigingen in de publieke ruimte van een dorp, buurt of stad. Daarbij vinden zij het van groot belang om de bewoners uitvoerig te betrekken bij die wijzigingen. Het advies bevat een reeks aanbevelingen voor de gemeente en het rijk.
De eerste indruk bij het lezen van het advies is, dat het vooral is geschreven voor de situatie in delen van de grote steden waar de woningen en andere gebouwen dicht naast elkaar staan. Zonder veel parken en trapveldjes en met smalle trottoirs.
Maar ook kleinere steden en dorpen kunnen baat hebben bij het stelselmatig aandacht schenken aan aspecten van een goede sociale leefomgeving. Zoals op het moment dat er woningen gebouwd gaan worden, de straten een opknapbeurt krijgen, er plantsoenen en pleinen worden aangelegd, er een plaats gevonden moet worden voor publieke en andere toegankelijke voorzieningen. Niet in het minst is het voor minder mobiele ouderen en mensen met een beperking belangrijk. Hun actieradius is vaak geringer, waardoor de sociale leefbaarheid van het eigen dorp of buurt voor hen van betekenis is.
De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe beveelt lezing van het advies van harte aan. De werkgroep pleit er in navolging van het advies voor dat het aspect van een gezonde en sociale leefomgeving standaard deel uit maakt van plannen tot aanpassing van de fysieke ruimte, waaronder de bouw van woningen.
Lees het advies “Ruimte maken voor ontmoeting’ hier op de website of download het hier