Roeli Mossel maakt zich grote zorgen over de toekomst van de ouderenzorg. Het aantal ouderen verdubbelt naar verwachting in de komende 20 jaar, terwijl het aantal beroepskrachten zal halveren. Op de huidige weg doorgaan brengt allerlei ongewenste risico’s met zich mee. “We zullen toe moeten naar een nieuwe vorm van samenleven”, hield zij de aanwezigen voor tijdens een bijeenkomst op 20 oktober. Zij vindt echter dat te weinig mensen zich zorgen maken over de toekomst van de ouderenzorg.
Roeli Mossel is bestuurder van de NNCZ, de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties. Zij ziet de wachtlijsten voor een plaats in het verpleeghuis nu al enorm groeien, terwijl het huidige kabinet vrijwel geen uitbreiding van het aantal verpleeghuisplaatsen toestaat. Het kabinet wilde zelfs de geplande verhoging van het budget voor de ouderenzorg ongedaan maken, al is het kabinet daarop gedeeltelijk teruggekomen.
Door het teruglopen van het aantal beroepskrachten in de ouderenzorg zit er volgens Roeli Mossel niets anders op dan dat meer mensen op vrijwillige basis hulp moeten verlenen aan de mensen die hulpbehoevend zijn. Want in ieder geval moet voorkomen worden, dat kwetsbare mensen tussen wal en schip komen te vallen.
Er zullen door de overheid keuzes gemaakt moeten worden, de zorg moet anders geordend worden, er moeten belemmeringen weggenomen worden die vernieuwingen in de zorg tegengaan en er moet een nieuwe vorm van samenleven groeien, meent Roeli Mossel.
Lees hier het verslag van het eerste deel van de bijeenkomst op 20 oktober over ouderenzorg