Kanttekeningen van Werkgroep Ouderenbeleid bij Startnotitie Woonagenda
De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft kennis genomen van de ‘Startnotitie: Voor elke Drent een (t)huis, Drentse Woonagenda 2024-2028’, opgesteld door Gedeputeerde Staten van Drenthe, en wil daar het volgende bij opmerken.
Vooraf
Het aandeel ouderen onder de Drentse bevolking is hoog en neemt nog steeds toe, binnenkort tot één op de drie inwoners van Drenthe. Het aantal inwoners met een beperking zal daardoor ook stijgen tot naar schatting 15%. Het aandeel niet-ouderen neemt af.
Dat heeft ingrijpende gevolgen en onze samenleving is daar nog niet voldoende op voorbereid.
Voor beide doelgroepen is van groot belang, dat er samenhang bestaat tussen het beleid op de beleidsterreinen welzijn, wonen, zorg en inrichting van de openbare ruimte. Met het doel om te behouden wat waardevol is voor een goed leven voor ouderen en mensen met een beperking en te verbeteren waar de situatie niet voldoet.
Dit integrale beleid bevordert ook de actieve deelname van ouderen en mensen met een beperking aan de plaatselijke samenleving.
Kanttekeningen die betrekking hebben op de startnotitie
- De startnotitie is naar de mening van de werkgroep meer een verzameling van uitgangspunten en deelaspecten die om een oplossing dan wel standpunt vraagt dan een notitie waar al het een en ander te lezen is over de keuze van Gedeputeerde Staten en de uitwerking die de provincie voor ogen heeft.
Die uitgangspunten en beschrijving van deelaspecten deelt de werkgroep wel, maar de werkgroep had duidelijk meer richting en detaillering verwacht, zeker waar het de (toekomstige) rol van de provincie betreft. - Er is een groot tekort aan passende woongelegenheid en voor wie dringend om woninggelegenheid verlegen zit, is dat een nijpend probleem met vaak ook grote sociale en psychische gevolgen. Een versnelling in de realisering van passende woongelegenheid vindt de werkgroep daarom zeer urgent. De werkgroep gaat er van uit dat het college die urgentie ook voelt, maar zij vindt dat in onvoldoende mate terug in de startnotitie.
- De werkgroep mist in de tekst de vermelding van mensen met een beperking. Het streven om aan deze groep tegemoet te komen was in de afgelopen jaren een belangrijk thema voor de provincie Drenthe. De werkgroep pleit er voor dat met deze groep volop rekening blijft worden gehouden. Een voorbeeld: al het mogelijke wordt gedaan om woningen en de omgeving daarvan toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.
- De werkgroep wil benadrukken dat bij bouw, herbouw of verbouw levensloopbestendigheid en verduurzaming nagestreefd dient te worden. Verduurzaming van de bestaande woningen, waarin ouderen en mensen met een beperking wonen, is voor de werkgroep ook van groot belang.
- Zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen bij afnemende gezondheid is een belangrijk doel voor de meeste ouderen en mensen met een beperking. Dan moet de basisinfrastructuur in en buiten de woning dat wel mogelijk maken. Het voorzien in die basisinfrastructuur zou naar de mening van de werkgroep een wezenlijk onderdeel van de woonagenda dienen te zijn.
Wensen die betrekking hebben op de opstelling van de woonagenda
- Er worden maatregelen ontworpen, die het – voor ouderen en mensen met een beperking in het bijzonder – gemakkelijker maken om te verhuizen naar een woning indien die naar hun oordeel beter past bij hun behoefte en wensen.
- Woningen, die bestemd zijn voor ouderen en mensen met een beperking, staan in of dichtbij de kern van stad en dorp met de basisvoorzieningen, waaronder een buurthuis en een halte voor het openbaar vervoer.
- Met in achtneming van wat er in punt 6 is opgemerkt, liggen sociale huurwoningen verspreid over de kern van stad of dorp, zodat er geen concentratie plaats vindt van mensen (ouderen) met een laag inkomen en mensen met bijzondere gedragsproblematiek.
Participatie
In de startnotitie staat de passage: “Daarnaast organiseren de Provinciale Staten het burgerberaad over wonen. Waarbij de inwoners van Drenthe zich kunnen uitspreken over het wonen in Drenthe, nu en in de toekomst.”
Met de tweede zin is de werkgroep het niet eens. Het burgerberaad is een experiment. Het kan zich – door de wijze waarop het is samengesteld – echter niet uitspreken namens de inwoners van Drenthe. Bij de opstelling en invulling van de Woonagenda dienen naar de mening van de werkgroep alle burgers van Drenthe in de gelegenheid worden gesteld hun opvatting kenbaar te maken.
—————————————-
Inbreng van de PvdA Statenfractie en antwoord van de gedeputeerde
In zijn vergadering op 17 april besprak de Statencommissie de startnotitie. De inbreng van Hendrikus Loof, namens de PvdA Statenfractie, is verwoord in het artikel ‘Drentse Woonagenda’ op de website van PvdA Drenthe. De beantwoording door gedeputeerde Yvonne Turenhout tijdens de vergadering is hier terug te kijken vanaf 1:05:28.