Kalm aan met meer werkgelegenheid naar Drenthe te halen
Zorgen voor voldoende personeel voor sectoren als zorg, onderwijs en techniek is belangrijker geworden dan het aantrekken van extra werkgelegenheid. Zodat het huidige personeelstekort in Drenthe niet nog verder oploopt.
Voldoende, passende werkgelegenheid voor de inwoners van Drenthe is één van de basisvoorwaarden voor brede welvaart. Werkgelegenheid is in het economische systeem waarin wij leven, dynamisch. Bedrijven en instellingen groeien en krimpen; er komen bedrijven en instellingen van buiten Drenthe en er verdwijnen arbeidsplaatsen door verhuizingen of sluitingen.
Tegen deze achtergrond is er de komende decennia toch één constante factor. Door de bevolkingsontwikkeling is er naar verwachting sprake van een steeds kleiner aandeel van de inwoners dat betaald werk verricht. We merken het tekort aan arbeidskrachten nu al op vele terreinen in het dagelijks leven en het neemt alleen maar toe.
Door bedrijvigheid van buiten naar Drenthe toe te halen of toe te laten zonder dat er een afname van bestaande bedrijvigheid tegenover staat, wordt het personeelstekort steeds groter. Neem het (inmiddels achterhaalde) initiatief voor een vestiging van een pretpark in Meppel. Of de bouw van een zuivelfabriek in de gemeente Hoogeveen.
De concurrentie in het werven van personeel wordt er groter door en waar nu al een groot personeelstekort is, zal dat nog verder toenemen. Dat is zeer ongewenst.
De werkgroep is van mening dat het beter is dat de provincie en gemeenten er voor kiezen om de komende jaren bovenal te ijveren voor voldoende en goed opgeleid personeel voor belangrijke sectoren, zoals zorg, onderwijs en techniek. Zodat zieken, ouderen en mensen met een beperking verzekerd zijn van goede ondersteuning en zorg en er meer woningen en voorzieningen gebouwd en gerenoveerd kunnen worden. Het zijn sectoren die voor de gehele samenleving van groot belang zijn.
Zodra er meer evenwicht is tussen de vraag naar en aanbod van arbeidskrachten in deze sectoren, kan gedacht worden aan het aantrekken van nieuwe bedrijven en instellingen. Provincie en gemeenten doen er goed aan om daarbij selectief te werk te gaan. Onder andere door van bedrijven en instellingen die zich in Drenthe willen vestigen, te eisen dat zij opgeven hoe zij aan personeel denken te komen.
Bijlage
Uit het vigerende Drentse Coalitieakkoord 2023-2027 (blz 27):
“Bij vestiging en het aantrekken van bedrijven gaat het niet alleen om het stimuleren van de werkgelegenheid. Ook de beschikbaarheid van personeel, energie, water en een evenwichtige balans tussen wonen, werken en natuur tellen mee. Dat vraagt dat we een realistisch en duidelijk verhaal hebben voor nieuwe en bestaande ondernemers. Tegelijkertijd zijn bedrijvigheid en evenementen nodig om Drenthe te laten bruisen. Om vergunningen te kunnen verlenen en te voorkomen dat Drenthe op slot gaat, werken we hard aan oplossingen. Daarbij zoeken we naar wat wel kan, binnen de wettelijke mogelijkheden en in goed contact met elkaar.
Vanuit onze regierol, aanvullend op wat Rijk en gemeenten doen, richt de provincie zich met haar arbeidsmarktbeleid vooral op die sectoren waar dringend behoefte is aan personeel. Denk aan voldoende handen aan het bed in de (thuis)zorg en technische vakmensen voor de energietransitie en in de bouw. We werken hiervoor nauw samen met andere overheden, scholen, onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven.”
Foto op de startpagina is gemaakt door Tiger Lily. De foto is te vinden op de website van Pexels