Door Redactie op 28 januari 2019

Jaarverslag 2018: weer meer aandacht voor de problematiek van ouderen

De toename van de aandacht voor de problematiek van ouderen bij de rijksoverheid, waar in het vorige jaarverslag melding van is gemaakt, heeft zich in 2018 doorgezet. Dit sijpelt door naar de gemeenten, die een grote rol hebben bij de uitvoering van de actieprogramma’s die het kabinet vorig jaar in samenwerking met vele maatschappelijke organisaties heeft opgesteld. Het gaat dan onder andere om bestrijding van de eenzaamheid onder ouderen, het mogelijk maken dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en het bouwen van geschikte woningen voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Enkele malen heeft de Werkgroep Ouderenbeleid van de PvdA Drenthe vorig jaar adviezen uitgebracht en informatie doorgegeven aan de fracties van de PvdA in de gemeenteraden, onder meer over de uitvoering van bovengenoemde actieprogramma’s.

In het jaarverslag 2018 laat de werkgroep een selectie zien van de onderwerpen die aan de orde zijn geweest en welke activiteiten door de werkgroep zijn ondernomen. Daaronder zijn ook 2 middagbijeenkomsten voor oudere PvdA-leden in Drenthe. De bijeenkomsten zijn deels bedoeld voor de gezelligheid, maar de bezoekers moeten er ook iets van op kunnen steken. Daartoe worden inleiders uitgenodigd die over uiteenlopende – vaak actuele – onderwerpen een inleiding houden en met de aanwezigen in discussie gaan. Tussen de 40 en 50 leden bezoeken de bijeenkomsten.

foto van enkele aanwezigen

Een viertal aanwezigen tijdens de pauze

 

In het jaarverslag 2017 sprak de werkgroep zich uit voor het ontwikkelen van een bredere sociaaldemocratische visie op de gevolgen van – kortweg gezegd – de vergrijzing van de samenleving. Op tal van gebieden doen zich de komende decennia ontwikkelingen voor, die ingrijpend zijn voor de gehele samenleving, maar waar nog weinig over nagedacht is hoe de gevolgen het hoofd kan worden geboden. Naast de zorg zijn dat onder meer de pensioenen, de arbeidsmarkt, de digitalisering, de behoefte aan geschikte woningen. Eerder zijn er vanuit Drenthe wel initiatieven ontwikkeld om zo’n sociaaldemocratische visie te ontwikkelen, maar nog steeds laat een vervolg op zich wachten.

In de tekst van het jaarverslag zijn diverse links opgenomen naar artikelen op de website, die verder ingaan op de betreffende  activiteiten.

Lees het Jaarverslag Werkgroep Ouderenbeleid 2018