Gewenste verbeteringen in het zorgstelsel

Door Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe op 1 februari 2021

Het huidige zorgstelsel is als een enorm schip met vele stuurmannen, die elk voor een deel van het schip bepalen hoe er gehandeld moet worden. Een kapitein op het schip ontbreekt echter. De passagiers (de burgers, cliënten en patiënten) hebben weinig in te brengen.
Het is een inefficiënte organisatie van de zorg. De zwakte van dit ‘polderen’ hebben we ten volle kunnen ervaren tijdens de coronacrisis. Er zijn veel te veel organisaties in de zorgsector. Het Nederlandse zorgstelsel is daardoor minder geschikt om de toekomstige problemen het hoofd te bieden.
Dit schrijft de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe aan het Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport in een reactie op de departementale Discussienota Zorg voor de Toekomst.

De werkgroep noemt in de reactie op de discussienota een reeks gewenste veranderingen in het zorgstelsel en in de uitvoering van de zorgverlening. Onder meer, kort samengevat:

  • De wensen en belangen van de burgers, cliënten en patiënten en hun gekozen vertegenwoordigers krijgen veel meer invloed  op de inrichting en uitvoering van de zorg, zonder daarbij te treden in de professionaliteit van de medewerkers die de zorg verlenen.
  • De marktwerking is geheel uit de zorg verbannen. Geen concurrentie, maar samenwerking.
  • De regie op hoofdlijnen komt veel meer bij gemeenten, provincies en rijk te liggen. De rol van de zorgverzekeraars is teruggebracht tot betaalkantoor.
  • De premie voor de zorgverzekering is geheel inkomensafhankelijk. Het eigen risico verdwijnt. Ook eventuele eigen bijdragen zijn inkomensafhankelijk. De zorgtoeslag kan verdwijnen.
  • Het aantal organisaties in de zorgsector wordt drastisch verminderd.
  • Vanwege het dreigende tekort aan goed opgeleide zorgverleners in de komende decennia ontkomen we er niet aan om personeel in het buitenland te werven om de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen.

De volledige reactie van de Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe is hier in te zien.

N.B.
De departementale Discussienota Zorg voor de Toekomst is een ambtelijke voorloper van de Contourennota, die het huidig demissionaire kabinet ruim vóór de coronacrises aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. In de Contourennota wil het kabinet aangeven hoe het zorgstelsel moet worden aangepast om de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg te waarborgen.
Het is echter onduidelijk of het demissionaire kabinet nog wil overgaan tot het uitbrengen van een Contourennota of dat een aangepaste discussienota na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart a.s. zal worden ingebracht aan de formatietafel.

Foto van https://unsplash.com/ 

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe

Lees over de samenstelling van de werkgroep

Meer over Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe