Door Otwin van Dijk op 24 januari 2016

Historisch moment voor mensen met een beperking

Tranen op de publieke tribune, gejuich in de wandelgangen en zelf had ik ook een brok in mijn keel. Het was dan ook niet zomaar een dag, afgelopen donderdag. Want na jarenlang praten werd deze week eindelijk het VN-verdrag voor mensen met een beperking aangenomen. En daar bleef het niet bij: een meerderheid van de Tweede Kamer steunde ook mijn voorstel om ‘algemene toegankelijkheid’ wettelijk vast te leggen. Daarmee wordt toegankelijkheid de norm en ontoegankelijkheid de uitzondering. Een historisch moment voor mensen met een beperking.

Deze wet gaat in de praktijk veel betekenen, zoals we al in de Verenigde Staten en Groot Brittannië kunnen zien. In deze landen – die al jarenlang een wettelijke regeling hebben – zijn veel letterlijke en figuurlijke obstakels uit de weg geruimd. Daar gaat nu in Nederland eindelijk ook echt werk van gemaakt worden. Zodat mensen met een beperking net zo goed (spontaan) een horecagelegenheid kunnen bezoeken, de trein pakken of een website raadplegen als mensen zonder beperking. Dat is toch eigenlijk ook niet meer dan normaal?

Dat vinden in ieder geval heel veel mensen op sociale media. Daar kwam een bijzondere actie op gang, gestart door de groep ‘Wij Staan Op’. Deze groep jongvolwassen gehandicapten riepen mensen op twitter en Facebook op voorbeelden van ontoegankelijke situaties te delen met als thema #jekomternietin. Duizenden reacties volgden, die stuk voor stuk duidelijk lieten zien waarom er echt een wet moet komen om voor een doorbraak te zorgen. Mede door deze actie, en door de steun van veel andere maatschappelijke organisaties en politieke partijen, kunnen we nu trots zeggen: #jekomterwélin!

Dat laat voor mij de essentie zien van wat wij, als PvdA-leden, elke dag proberen te bereiken. Als volksvertegenwoordiger, wethouder, of vrijwilliger samen met bondgenoten onze idealen verwezenlijken. Ondanks weerstand laten zien dat aan het einde van de dag sociaal-democratische politiek er echt toe doet. Dat we samen Nederland mooier kunnen maken. Niet alleen voor de ruim twee miljoen Nederlanders met een beperking, maar voor iedereen.

NB. Deze tekst is eerder vandaag als ‘Zondagsbrief’ per e-mail toegestuurd aan leden van de PvdA
Op de foto Otwin van Dijk tijdens de vergadering van de Tweede Kamer op 21 januari 2016.

Lees ook het artikel van Bert Hassink, voorzitter van de PvdA-werkgroep Handicap en beleid, op de website van deze werkgroep.

Otwin van Dijk

Otwin van Dijk

Otwin van Dijk was lid van de Tweede Kamer voor de PvdA en is in 2016 burgemeester geworden van Oude IJsselstreek. Als Tweede Kamerlid was Otwin van Dijk dé voorvechter voor gelijke rechten en kansen van mensen met een beperking.  

Meer over Otwin van Dijk