27 april 2017

Acceptgiro blijft langer bestaan

De datum van 1 januari 2019 voor het stoppen met de acceptgiro is voorlopig voor onbepaalde tijd uitgesteld. Daartoe is besloten door Currence na overleg met banken en gebruikers. Dit staat te lezen op de website van Betaalvereniging Nederland. De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe is tevreden met het uitstel.

Op de website van Acceptgiro wordt als reden opgegeven dat de acceptgiro nog vaak gebruikt wordt door goede-doelen-organisaties en door consumenten. Betaalvereniging Nederland en de banken blijven streven naar het op termijn geheel vervangen van de acceptgiro door andere betaalmethoden. Een datum daarvoor wordt later vastgesteld.

De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe heeft zich in 2015 in een brief aan de Nationale Ombudsman gekeerd tegen het afschaffen van de acceptgiro. Voor veel ouderen is de acceptgirokaart nog de enige manier om geld over  te maken.

De werkgroep is tevreden dat de financiële sector zelf tot het besluit is gekomen om het afschaffen van de acceptgiro uit te stellen. Laat de sector op zoek gaan naar goede alternatieven die door ouderen zelf gebruikt kunnen worden, zonder dat zij voor de bediening afhankelijk worden van anderen.