Op 25 september zetten Provinciale Staten van Drenthe de volgende stap in de totstandkoming van de Drentse Woonagenda 2024-2028. Zij besluiten dan of zij het advies dat het Burgerberaad Wonen op 10 juli heeft uitgebracht, al dan niet geamendeerd zullen overnemen en doorsturen naar Gedeputeerde Staten.
De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe vindt dat het advies onvoldoende getuigt van een ouderenvriendelijke houding.
De Werkgroep Ouderenbeleid PvdA Drenthe ziet vooral uit naar de concept-woonagenda, die Gedeputeerde Staten in de komende tijd uit zal brengen en die naar verwachting eind dit jaar door Provinciale Staten zal worden behandeld.
In een eerder stadium heeft de werkgroep al enkele wensen en opvattingen naar voren gebracht, toen de startnotitie Drentse woonagenda aan de orde was. Die ‘kanttekeningen’ zijn nog steeds actueel en zijn hier te lezen.
De werkgroep heeft kennisgenomen van het advies van het Burgerberaad Wonen en wil daarbij het volgende opmerken:
1. Veel ouderen willen niet verhuizen of kleiner gaan wonen
Als het gaat om ouderen, dan lijkt de nadruk in het advies te liggen op doorstroming van ouderen naar kleinere woningen, al dan niet geclusterd, waar er dan nog wel veel meer van gebouwd moeten worden. Zo staat in het advies te lezen:
“Er is behoefte bij ouderen om kleiner te wonen. Dit bevordert de doorstroming.” “Gezinswoningen moeten niet door alleenstaanden worden gebruikt. Het is belangrijk dat er woningen zijn die de doorstroming bevorderen, zoals levensloopbestendige woningen voor ouderen, zodat gezinswoningen weer door gezinnen kunnen worden bewoond.”
Kennelijk vindt het burgerberaad, dat de ouderen maar plaats moeten maken. Dat ouderen die hun partner verloren hebben en dus alleenstaand zijn geworden, het huis uit moeten.
Dit is bepaald geen ouderenvriendelijke houding van het Burgerberaad.
Veel ouderen willen om allerlei redenen niet verhuizen en/of kleiner gaan wonen, omdat zij tevreden zijn met hun huidige woning en leefomgeving en met de mogelijkheden die hun huidige woning biedt om bijvoorbeeld (klein)kinderen of andere gasten te ontvangen, die blijven slapen. Of om voldoende ruimte te hebben voor bezigheden die ruimte vragen.
2. Aandacht voor mensen met een beperking?
Is er in het burgerberaad voldoende aandacht besteed aan de wensen van mensen met een beperking als het gaat om wonen en woningen? Uit het advies blijkt dat niet.
3. Afspiegeling van de inwoners van Drenthe?
De vraag is in hoeverre de 150 leden van het burgerberaad een afspiegeling vormen van de verscheidenheid onder de inwoners van Drenthe. Waren bijvoorbeeld mensen met een niet-Nederlandse achtergrond en mensen met een beperking voldoende vertegenwoordigd? De foto’s die van het burgerberaad zijn gemaakt, geven daar geen uitsluitsel over.